vragen

Hieronder het antwoord op de meest gestelde vragen:

Waarom gebruikt u rituelen?
We gebruiken allemaal rituelen, vaak zonder dat we het beseffen. Het ophangen van de verjaardagsslingers, samen zingen en het uitpakken van de cadeaus zijn ook rituelen. Afscheid van het leven staat bol van rituelen, een uitvaart is eigenlijk niets anders dan een serie aaneengeschakelde rituelen. Misschien noemt u ze liever betekenisvolle handelingen. Deze handelingen helpen ons de overgang te maken naar de nieuwe situatie.

Werkt u vanuit een bepaalde geloofsovertuiging?
In mijn levensovertuiging is er ruimte en respect voor elke visie. Zijn wij niet allen samen op hetzelfde pad? Bij een afscheid sluit ik mij aan bij de wensen die er bij de overledene en/of de nabestaanden leven.

Wanneer kan ik een ritueelbegeleider inschakelen?
U kunt mij altijd bellen om samen te verkennen waar uw behoefde ligt. Een eventueel kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend. In geval van een overlijden kunt u ook aan uw uitvaartleider vragen om met mij contact op te nemen.

Wat kost ritueelbegeleiding?
Natuurlijk is dit afhankelijk van uw behoefte en wensen. Wenst u tijdens de uitvaart alleen een uitgesproken persoonlijke overdenking bij het leven van de overledene of wilt u een complete afscheidsceremonie? In het laatste geval verzorg ik het laatste samenzijn van welkom tot slotwoord en biedt ik naast de persoonlijke overweging ook een persoonlijk afscheidsritueel, een herinneringsboekje voor alle belangstellenden en een tekstboek voor de directe familie. Om u een indruk te geven: Mijn diensten beginnen bij EUR 350,– en een complete afscheidsceremonie kost EUR 595,–.

Wat betekent het logo?

MV-logo

Als ritueelbegeleider werk ik met symbolen. Voor mijn logo koos ik het symbool van twee draaiende driehoeken  als een afgeleide van de pictische knoop, die verwijst naar eeuwig durende verandering. Niets blijft hetzelfde, ook wij mensen zijn ondergeschikt aan die voortdurende niet tegen te houden verandering. De kleur paars staat voor spiritualiteit en het bruine voor de aarde, hiertussen bewegen we ons in leven en in sterven.